SPOŻYCIE MIĘSA

Jednocześnie do spożycia mięsa i przetworów zali­czano tzw. „samozaopatrzenie” wynoszące w latach 1971—1975 w przeliczeniu na osobę średnio 18—20 kg. Samozaopatrzenie to miało oczywiście charakter sza­cunkowy i obejmowało tę część mięsa i przetworów, którą spożywali rolnicy bądź też ci, którzy nabywali mięso bezpośrednio od rolników. O wysokości samo­zaopatrzenia decydowały szacunki pogłowia zwierząt, a że szacowano z dużą dozą optymizmu, stąd też było ono liczone na wyrost. Informowano o tym najwyższe kierownictwo wielokrotnie ze względu na skutki tego typu szacunków: zawyżenie ogólnego spożycia mięsa przetworów; jak pamiętamy, w latach 1971 1975 skoczyło ono — zgodnie z oficjalną propagandą — o    kilkanaście kilogramów. Było to niezbędne dla udo­kumentowania „sukcesu”.

Witaj! Jest to blog poświęcony tematyce technicznej, na którym chciałabym podzielić się z wami swoją pasją. Tematyka ta jest bardzo bliska mojemu sercu - stąd decyzja o prowadzeniu bloga. Chciałabym, abyś świetnie bawił się czytając moje wpisy 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)