KAŻDY ROK ZWŁOKI

Premier z kolei uważał, że im prędzej, tym lepiej. Każdy rok zwłoki — jego zdaniem — pogarszał tylko sytuację.Pierwszy projekt podwyżki cen żywności gotowy był w maju 1976 roku. Przewidywał on wzrost cen żywności o 80% (nie tylko mięsa i przetworów]’, prze­widywał też rekompensatę — na oko raczej niewielką.Fakt, że zdecydowano się na taką podwyżkę, był przede wszystkim rezultatem dobrego przyjęcia VII Zjazdu (jak mówiono bezpośrednio po jego zakończe­niu), a także opinii, że wzrost cen winien nastąpić w okresie względnie dobrej sytuacji gospodarczej. W tym czasie nie było już tajemnicą, że nadchodzą chude lata. Podwyżka cen żywności miała zapewnić równowagę na najtrudniejszym odcinku rynku.Czy wystarczyła ona dla poprawy sytuacji? Co na­leżało ponadto uczynić w tym czasie, żeby zaoewnić równowagę na rynku wewnętrznym?

Witaj! Jest to blog poświęcony tematyce technicznej, na którym chciałabym podzielić się z wami swoją pasją. Tematyka ta jest bardzo bliska mojemu sercu - stąd decyzja o prowadzeniu bloga. Chciałabym, abyś świetnie bawił się czytając moje wpisy 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)